Varje spårhund ska förses med en spårsele

En spårsele används framförallt vid spårning, men kan också användas vid andra tillfällen istället för ett ordinärt hundhalsband. En sele är i de flesta fall betydligt skönare för hunden att bära jämfört med ett halsband. Det säger sig nog själv att det är enklare för hunden att dra med hela kroppen istället för med bara halsen. En sele är också mycket skonsammare för en hund än vad ett halsband är – också hundar har fått whilash skador av överdrivet ryckande i halsbandet.

Spårselar är i synnerhet framtagna för att användas vid spårning. Spårning är en aktuell bruksgren som går ut på att hundägaren lägger ut spår i naturen som hunden därefter ska spåra upp. Spårning är populärt både bland privatpersoner och inom polisen samt militären. Vanligen är det tack vare duktiga spårhundar som man får fast i narkotikasmugglare samt brottslingar på rymmen.

En spårsele kan se ut på lite skilda sätt, men den vanligaste är den klassiska selen med en rem runt bringan och en rem som sträcker sig kring hundens bröstkorg. En bra spårsele är vadderad så att hunden ska slippa obehagliga skavsår, något som är viktigare ju kortare päls hunden har. Hundar som spårar blir väldigt ivriga och drar en hel del, så en rejäl spårsele som har breda, starka remmar är bra. Klicka här för mer info

Det finns spårselar av annorlunda kvalité samt hållbarhet, vill man endast testa en sele till sin hund så kan man inhandla en billig variant först. Spårar man mycket och kontinuerligt så behöver hunden en bra spårsele av god kvalité. Den bör vara slitstark och hållbar och vanligtvis är de tillverkade i polyester eller nylon. Det finns självfallet spårselar i läder också och de brukar vara sköna för hunden, men möjligtvis inte fullt lika hållbara och tvättbara som polyesterselarna är.

Sedan finns dragsele också, denna tenderar att se aningen mer invecklad ut än den klassiska spårselen, men har sina fördelar. För det första så brukar en dragsele ha sin koppelkrok vid hundens svansrot vilket förhindrar att hunden trasslar in sig i spårlinan. En dragsele sitter bra på hunden, så länge den är i rätt storlek, men kan kännas jobbig att ta av och på. Om man redan har en dragsele för att man också använder hunden till dragning så behöver man givetvis inte köpa en särskild spårsele för spårning.

Till hundsele, oavsett man äger en traditionell spårsele eller en dragsele, så behöver man en spårlina att greppa hunden i. Man vill vanligtvis ha hunden kopplad, men samtidgt skänka den en känsla av frihet när den spårar och då är spårlinan ens bästa alternativ. Spårlinor brukar vara minst 10 meter långa och finns i flera skilda material. Vilket material som föredras beror lite på i vilken terräng man mestadels spårar i.

Snårig och blöt terräng kräver oftaste en hal och lättvättad plastlina, medan polyesterlinor fungerar bra i öppnare vidder. Läder är både slitstarkt och snyggt, men tillverkas sällan i längre än 10 meterslinor. Därutöver bli spårlinor i läder inte allt för sällan obehagliga att ta i om de blir blöta.

En duglig spårsele köper man helst hos en erkänd expert, tex. på brahund.se eller allt-fraktfritt.se.