Polishund

Bland poliser finner man ofta en så kallade polishund som är en skolad tjänstehund.

Hund

Hunden har existerat i vårt följe sedan en lång tid tillbaka. Det finns fynd som visar att de fanns med oss redan 14 000 år sedan. Hundars användningsområde är bredd, de används bland övrigt som ett husdjur, jakthund och som en polishund.

hundkoppel

Sveriges polishundar

I Sverige har polishundar existerat sedan år 1910. Numera finns det runt 360 polishundar som polishunden Hund i Sverige och av dessa är runt 70 % schäfrar och 20 % belgiska vallhundar. Bland de övriga polishundar raser som man kan finna, finns t.ex. rottweiler, cocker spaniel samt dobermann.

De första polishundarna i Sverige var 2 hundar som kom från Hamburg. Deras namn var Cora och Leo. Cora var en airedaleterrier samt Leo en fårhund, bägge utbildades till kriminalhundar.

Under 50-talet började man använda polishunden på seriöst runt om i Sverige. Det unika med polishundar i Sverige är att de som vissa andra länder, låter sina hundar ha ett vanligt liv på sidan av jobbet. En polishund är ofta hemma hos sin hundförare när den inte är på jobbet.

För att en hund ska kvalificeras som en polishund måste den bland annat vara kry, ha kamplust samt öppen karaktär. Man måste kunna få en enkel kontakt med en polishund.

Före en hund går över till att bli en tjänstehund måste den undergå ett litet antal lämplighetstester. Genom detta ser man om hunden kommer att klara av sitt göromål som en polishund.

Lämplighetstester för en blivande polishund brukar bland övrigt inbegripa att:

Man testar hundens förmåga att övervinna farhåga, fixa de konfliksituationer som kan uppstå samt hur den styr sina handlingar. Även hurdan den är när det handlar om att godkänna främmande folk som den kan efteråt om den blir en polishund bemöta under tiden då den jobbar. Hunden får inte vara argsint eller förskräckt för människor som kommer nära den. Men den får även inte vara allt för öppen.

Man testar hundens kamplust, om den har styrkan att fajtas, men utan att bli aggressiv. Det prövas även hur hundens förmåga är när det handlar om att komma ihåg upplevelser samt skapa minnesbilder.

Efter lämplighetstester, om hunden klarar av de där, går den vidare till så kallade arbets- och miljöprov. Under dessa tester kommer hunden att bland annat testas för branta trappor, höga höjder och golv som är slippriga. Vid accept vid dessa tester sätts hunden på en provtjänstgöring. Medan den tjänstegör bor hunden hos sin blivande hundförare.

När en hund har fått jobbet som en polishund, kan den efteråt även få chansen att vinna årets polishund igenom att göra sitt bästa under sin olika uppdrag.

När polishunden börjar tjänstegöra kan den få arbete som t.ex. en Narkotikahund samt bombhund.

Narkotikahundar

Dessa hundar är specialiserade inom att söka efter narkotika. De lär sig att beröra av flertal annorlunda sortera drog, men även gevär, då de kan ofta hittas ihop. De polishundar raser som får rollen som en narkotika hund är t.ex. Labrador retriever och Schäfer.

Bombhundar

Dessa hundar är specialiserade inom att leta efter sprängmedel samt gevär. Hundarna får en grundutbildning där de lär sig att eftersöka sprängämnen samt olika vapendelar. De arbetar ihop med sin hundförare, en bombtekniker och ett mängd poliser.

En polishund jobbar ihop med polisen, för ett säkrare samhälle.