En spårhund kan konsten att koncentrera sig

En spårhund är en hund som tränas i spårning. Detta är en hundsport som blir allt mer omtyckt i Sverige, mycket för att hundarna anser att det är hemskt kul att spåra. Spårning är den enklaste bruksgrenen att utöva själv och är man oerhört flitig så kan man även tävla med sin hund i spårning.

Hundar är trogna och lojala och litar hela tiden på sin flockledare och äger man en hund så är man personligen dess flockledare. Hunden vill göra sin flockledare belåten och på bra humör vilket gör att det i regel är ganska enkelt att träna en hund, så länge det görs på korrekt sätt. En spårhund ska tränas av en som vet hur man lägger ut spår åt hunden och det kan vem som helst lära sig via allehanda spårningskurser. Att gå på kurs med sin hund är en fantastisk upplevelse som för hund och ägare närmare varandra.

När en hund spårar så bör den ges relativt fria tyglar att leta efter var den känner spår. Det innebär att hunden behöver en lång lina att löpa i, istället för ett koppel, och en kraftig sele som gör att den kan dra på ganska bra utan att stoppas av ett besvärligt halsband.

Det finns en lång rad spårselar på marknaden och de viktigaste sakerna man bör tänka på är att hitta en hundsele med god passform efter just din hunds mått, och att den ska vara gjord i sköna och slittåliga material. En riktigt bra spårsele kan man få glädje av i otaliga år, så det är smart att investera i något riktigt enastående.

Till skillnad från dragselen så är spårselen vanligtvis betydligt enklare i designen. En dragsele har remmar som dels löper framför hundens bringa och en som ligger kring dess bröstkort, sedan finns det ytterligare remmar som sträcker sig runt ryggen och över hundens svansrot. Normalt sitter sedan draglinan eller kopplet fast i selen vid svansroten, eller vid selens sidor. En spårsele har endast remmar runt bringa samt bröstkorg men kan trots det komma diverse modeller med mindre skillnader.

En spårhund brukar älska sin sele med tanke på att den förknippar selen med spårning. Ifall en hund inte trivs med att spåra så blir det svårt att upprätthålla denna hobby, men närapå alla hundar älskar att spår och gör de inte det så brukar det bero på att de inte har fått lära sig på korrekt vis. En hund bör jämt undervisas med mycket klara direktiv och massor av uppmuntran.

Det finns massor oliks saker som man kan göra ihop med sin hund, allt från dressyr till utställningar, friluftsäventyr samt agility. Agility är hinderbanor för hundar vilket de tenderar att tycka är otroligt skojigt. Vissa hundraser lämpar sig bättre för vissa sporter än andra. Border Collies är t ex oerhört bra på agility då de är så snabba och smidiga, medan en husky ofta är bättre på att dra föremål efter sig. www.brahund.se

När det gäller jakt så är en drever vanligtvis utomordentligt bra och en blodhund tenderar att bli en riktigt bra spårhund.