En bra dragsele hund sliter inte på hunden

En dragsele hund är en sele, eller ett sorts koppel om man vill, som används när hundar ska dra något, t ex en cykel, spann, en pulka, en släde eller spark/skidor. En dragsele hund kan på massor vis påminna om spårselar, men det finns viktiga skillnader.

En dragsele har mycket gemensamt med en spårsele, bland annat så är inga av dem skapade för att hunden ska föra sig framåt med linor om halsen. Istället går selarna ut på att hunden ska ta sig framåt med avlastning av bröstkorgen och axlarna. En spårhund ska inte behöva dra speciellt tunga vikter medan en draghund ska göra just det. Troligen är det en slädhund i fjällen eller en hund som ska dra kärra eller cyklar på torr mark. Oavsett vad det är den ska dra så är det betydelsefullt att ens dragsele hund har fästs som den ska så att hunden inte behöver drabbas av smärtsamma brännskador och slitningar.

En Spårsele är utformad för att det ska vara enklare att greppa hunden när den spårar. Hundar som ska spåra är enormt fokuserade och kan rycka tämligen mycket, därför behöver man något kraftfullt att hålla i. Spårselar ser ut som man föreställer sig en hundsele, med band kring bröstkorgen och över bogen.

En dragsele hund har vanligtvis ännu fler remmar att fästa runt hundens kropp än en spårsele har. Remmar över bröstkorg samt bringa finns självfallet, men dessutom brukar det även löpa remmar över ryggen och kring svansroten. Var fästet för dragkopplet finns beror på vad det är hunden ska dra. Ska du nyttja dragsele hund för linkörning eller cykel så är det bäst med ett fäste intill svansroten, men ska hunden dra släde så bör det finnas fästen vid sidorna samt en gedigen rem över bringan.

En hundsele måste ha lång hållbarhet, annars duger inte kvalitén åt ens bäste vän. En oerhört bra dragsele kan hunden ha hela livet. Priset för en kvalitetsele ligger på allt från ett par hundralappar och uppåt och det kan vara bra att fråga någon påläst vilket märke samt modell som passar just din hundras bäst, god passform är oerhört betydelsefullt. Från somliga märken kan man till och med köpa hundselar från efter specialmått.

När det gäller material är det lite av en smaksak, de flesta ergonomiska selarna idag är gjorda i robust material som polyester. Dessa brukar också vara vadderade så att det inte ska uppstå skavsår på hunden. Läder är både mjukare samt mer traditionellt och funkar bra så länge selen sitter bra kring hunden.

Samtliga som äger hund vet hur lojal och trogen en hund är, kärleken till dessa fyrbenta kompisar är mäktig och ännu starkare från hundens sida, för den skull förtjänar de det bästa. Om man äger en draghund så ska man investera i en dragsele hund som är lämplig för just den hund man äger, helt efter dess egna mått så att passformen blir utmärkt och skaderisken minimeras. Genom att införskaffa en bra dragsele hund visar man att man bryr sig om sitt trogna djurs välmående.